33-årig man och 27-årig kvinna döms till döden för att de vänsterprasslat

2021 11 07

En kärleksaffär i diktaturen Iran slutar nu med att både mannen och kvinnan ska avrättas genom att folk ska kasta stenar på dem tills de är döda.

Det rapporterar flera internationella medier.

Överlämnade videobevis

33-åringens fru blev upprörd när hennes makes vänsterprassel kom fram och larmade då polisen samt överlämnade även videobevis av hennes mans kärleksaffär. Frun bad dock om att mannen inte skulle drabbas av dödsstraff men diktaturens högsta domstol har nu beslutat att dödsstraff ändå skall utdömas till både maken och den 27-åriga kvinnan han haft en affär tillsammans med.

Svärfadern vägrar

Orsaken bakom dödstraffet är bland annat att fruns pappa – det vill säga den otrogna mannens svärfar – kräver dödsstraff. Han vägrade att gå med på sin dotters vädjan om att avstå dödsstraff.

Enligt landets lagar kan en gärningsmans dödsstraff strykas om offrets familjen förlåter den skyldige och då kan straffet istället bli fängelse eller att man helt slipper straff. Men svärfadern vägrade, uppger Daily Mail.

Förfärliga metoder

Enligt landets extrema sharialagar ska otrohet straffas med dödsstraff om utförs genom så kallad stening, det vill säga att folk kastar stenar på personen i fråga tills denna avlider. Sedan 2013 finns det dock möjlighet för rättsväsendet att använda hängning istället. Det är ännu oklart vilken metod som ska användas enligt Daily Mail.

Enligt Amnesty International avrättades 246 personer i Iran I fjol.

FN-kritik

FN:s Speciella Rapportör om bristen på mänskliga rättigheter i Iran, Javaid Rehman har redogjort för hur landet använder dödsstraff för en lång rad brott vilket går stick i stäv med internationella lagar för mänskliga rättigheter.

Landet avrättar även barn enligt rapportörens årliga FN-rapport. Läs mer om FN-rapporten här.

Foto: Unsplashed Photos