30 bilar av samma märke stulna på sex veckor

2021 08 12

På blott sex veckor i sommar har hela 30 bilar av märket Lexus stulits i Polisregion Öst.

Regionen inkluderar Södermanland, Östergötland och Jönköpings län och poliser misstänker att bilstölderna kommer att fortsätta då gärningsmännen ännu är på fri fot rapporterar Aftonbladet.

Gripas på bar gärning

– Att polisen griper dessa tjuvar på bar gärning vid stölden eller i en stulen bil skulle kunna vara det som gör att dessa stölder minskar i omfattning eller i bästa fall upphör, uppger polisen.

De 30 stulna bilarna avser närmare bestämt modellerna Lexus 450H och Lexus 450HL och stölderna har ägt rum sedan 1 juli.

Polisen vänder sig nu till allmänheten och vädjar om tips och iakttagelser.

Tips för att skydda sig

Polisens presstalesperson Monika Bergström ger även tips om hur bilägare kan skydda sig.

– Man bör vara extra försiktig. Det bästa är om man har möjlighet att parkera i ett låst garage. Man kan även använda rattlås, och om man har flera bilar kan man försöka parkera innanför den andra, så att den blir instängd, säger hon till SVT.

Spårade via GPS

De senaste Lexusstölderna ägde rum förra veckan och skedde i Aneby, Eksjö och Jönköping. I samtliga fall har bilägarna haft alla nycklar till fordonen kvar i sin ägo, uppger SVT.

En av bilägarna kunde koppla upp sig på fordonets GPS-system varpå polisen kunde hitta bilen parkerad utanför Borås. Paneler och handskfack var dock bortplockade när polisen fann bilen.

ANALYS

Under sommaren har det varit stort fokus på den grova gängbrottsligheten och det med all rätt. Samtidigt pågår den så kallade vardagsbrottsligheten och det slår hårt mot alla som drabbas. Även en cykelstöld är jobbigt och svårt att drabbas av för den enskilde och det får man aldrig glömma.

Stor fråga inför 2022

Kampen mot brottsligheten är oerhört viktig och lär bli en av de allra största frågorna inför valet 2022. Samtidigt är det så mycket större än bara en valfråga – det är något som berör alla drabbade varje dag runt om i Sverige.

Foto: Lexus Toyota Inc

[yop_poll id="472"]

“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen