30 bilar av samma märke stulna på sex veckor

2021 08 12

På blott sex veckor i sommar har hela 30 bilar av märket Lexus stulits i Polisregion Öst.

Regionen inkluderar Södermanland, Östergötland och Jönköpings län och poliser misstänker att bilstölderna kommer att fortsätta då gärningsmännen ännu är på fri fot rapporterar Aftonbladet.

Gripas på bar gärning

– Att polisen griper dessa tjuvar på bar gärning vid stölden eller i en stulen bil skulle kunna vara det som gör att dessa stölder minskar i omfattning eller i bästa fall upphör, uppger polisen.

De 30 stulna bilarna avser närmare bestämt modellerna Lexus 450H och Lexus 450HL och stölderna har ägt rum sedan 1 juli.

Polisen vänder sig nu till allmänheten och vädjar om tips och iakttagelser.

Tips för att skydda sig

Polisens presstalesperson Monika Bergström ger även tips om hur bilägare kan skydda sig.

– Man bör vara extra försiktig. Det bästa är om man har möjlighet att parkera i ett låst garage. Man kan även använda rattlås, och om man har flera bilar kan man försöka parkera innanför den andra, så att den blir instängd, säger hon till SVT.

Spårade via GPS

De senaste Lexusstölderna ägde rum förra veckan och skedde i Aneby, Eksjö och Jönköping. I samtliga fall har bilägarna haft alla nycklar till fordonen kvar i sin ägo, uppger SVT.

En av bilägarna kunde koppla upp sig på fordonets GPS-system varpå polisen kunde hitta bilen parkerad utanför Borås. Paneler och handskfack var dock bortplockade när polisen fann bilen.

ANALYS

Under sommaren har det varit stort fokus på den grova gängbrottsligheten och det med all rätt. Samtidigt pågår den så kallade vardagsbrottsligheten och det slår hårt mot alla som drabbas. Även en cykelstöld är jobbigt och svårt att drabbas av för den enskilde och det får man aldrig glömma.

Stor fråga inför 2022

Kampen mot brottsligheten är oerhört viktig och lär bli en av de allra största frågorna inför valet 2022. Samtidigt är det så mycket större än bara en valfråga – det är något som berör alla drabbade varje dag runt om i Sverige.

Foto: Lexus Toyota Inc

[yop_poll id="472"]