20-åring försvunnen i flera veckor – mamman vädjar till allmänheten

2023 12 13

En 20-årig man har varit försvunnen i över två veckor.

Han såg senast den 28 november.

En stor sökinsats inleddes två dagar senare, då mannen anmäldes försvunnen.

Polisen, Missing People och anhöriga deltar i insatsen.

Det sista spåret efter mannen är en mobiluppkoppling på kvällen då han försvann.

– Hans mobiltelefon pinnades i Jävre på tisdagskväll, sedan dess har den varit avstängd. Han kan ju ha vänt i Jävre också och kört åt ett annat håll, vi vet inte. Sådana här fall är svåra, sa Martin Persson på Missing People till Norran några dagar efter händelsen.

”Högaktuellt”

Enligt polisen är det sannolikt att mannen färdades i en grå Volvo S80 årsmodell -04 samma dag som han försvann.

Han lämnade sitt jobb på eftermiddagen och satte sig då i bilen.

Några timmar senare, klockan 21.21, kopplades hans mobil upp till en mast i Jävreområdet.

Sedan dess har varken 20-åringen eller bilen setts till.

Johann Kristiansson är polisinspektör i Skellefteå.

I en kommentar till Aftonbladet berättar han att mannens försvinnande fortfarande är ett ”högaktuellt ärende” för polisen.

–  Ärendet är fortfarande högaktuellt hos oss men vi har inget att gå på, vi behöver få in fler tips för att komma vidare, säger han till tidningen.

Vidare berättar polisinspektören att en helikopter numera deltar i den omfattande sökinsatsen. Helikoptern kunde skickas upp i fredags efter flera dagars oväder i området.

Vädjar till allmänheten

20-åringens familj går nu ut med en vädjan till allmänheten.

– Om man var ute och körde i snöstormen efter klockan 21 den 28 november kanske man såg något. Om man blev omkörd av en Volvo eller minns något för att lokalisera åt vilket håll han var på väg, säger mamman i familjen till Aftonbladet.

Flera signalement

- 20-åringen är försvunnen sedan den 28 november 2023 då han senast sågs i Skellefteå.

- Han färdas med största sannolikhet i en mörkgrå Volvo Sedan S80 årsmodell 2005 med registreringsnummer: WFH 242

- Han har blont snaggat hår och ljus tunn skäggväxt. Han är cirka 186 centimeter lång och väger cirka 70 kg. Han var vid försvinnandet klädd i blå-svart dunjacka och mörka byxor .

- Polisen är intresserade av information om både honom och/eller den utpekade bilen. Dessa iakttagelser begränsas inte till Skellefteå och Västerbotten, utan även iakttagelser utanför länsgränsen är av intresse.

- Personer som tror sig ha information om mannen och/eller bilen uppmanas att ringa polisen på telefonnummer 114114. Uppgiftslämnare kan även kontakta polisen via myndighetens hemsida.

Källa: Missing People resp polisen

Foto: Hangsna 

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen