16-åring i A-traktor drog ifrån polisen i 110 km/h – Stoppad med spikmatta

2021 11 07

När polisen skulle stoppa en 16-åring i A-traktor drog föraren förbi ifrån polisen i 110 kilometer i timmen.

Händelsen som inträffade kvällen till söndagen i Arvika i Värmland började med att 16-åringen vägrade att stanna när polisen ville göra en kontroll av bilen.

Misstänkte alkoholpåverkan

Polisen ska ha haft misstanke om att 16-åringen ska ha varit alkoholpåverkad. När polisen gjorde anvisningar till honom att stanna ska han ha kört i 110 km i timmen med en A-traktor som endast är avsedd för maximalt 33 km i timmen, enligt SVT.

Trots detta blev det ingen biljakt då poliserna ansåg att det var rent ut sagt livsfarligt att jaga en misstänkt alkoholpåverkad 16-åring i 110 kilometer i timmen.

Med hjälp av spikmattor

Polisen var givetvis tvungen att agera och stoppa en sådan här fara i trafiken så polispatrullen valde att istället förfölja A-traktorn med hänsyn till övriga trafikanter. Efter ett tag ska regionvakthavande tagit beslutet att stoppa A- traktorn med hjälp av spikmattor, upper Sveriges Radio.

– När man väl fått stopp på bilen försökte föraren fly, men stoppades av patrullen som körde hem honom till en förälder, säger Lars Hedelin vid polisen till SVT.

Olovlig körning

A-traktorn är nu beslagtagen av polisen och 16-åringen misstänks för olovlig körning och vårdslöshet i trafiken. Utandningsprovet ska dock inte ha visat några tecken på alkoholpåverkan.

Polisen får dagligen in samtal av privatpersoner som bevittnar A-traktorer som kör över den avsedda hastigheten.

Extremt lättmanipulerade

– Det är ett problem med A-traktorer att de är extremt lättmanipulerade i dag. Det är ju inte en A-traktor utan en vanlig bil som en 16-åring utan körkort har kört i 110 km/h, säger polisen till SVT.

Vill minska hatet mot A-traktorer

Många ungdomar är för dom nya förslagen om att höja hastigheten och säkerhetskraven på A-traktorer till 45 kilometer i timmen då de tror att det är en lösning för att undvika snabba A-traktorer och även för att minska hatet mot A-traktorerna då många biltrafikanter tutar, gör farliga omkörningar och visar långfingret mot a-traktorförarna nämner ungdomarna Viggo Davidsson, Tindra Skoglöf och Måns Gustavsson för SVT.

Foto: Polisen Linköping, FB

[yop_poll id="871"]