Populär frukostdryck kopplas till dödsfall
Ett vanligt alternativ till mjölk kan vara mycket skadligt för hälsan.
En ny amerikansk studie visar höga blyhalter i växtbaserade proteinprodukter som innefattar både bland annat havre- och sojamjölk.
Finländska forskare granskar nu säkerheten i liknande produkter som produceras i Finland, rapporterar svenska Yle.
Höga blyhalter
En färsk studie från USA har väckt oro bland konsumenter och forskare.
Consumer Reports testade 23 proteinprodukter och fann att över två tredjedelar innehöll mer bly än experternas säkerhetsnivå per portion.
Två produkter hade så höga nivåer att experterna avråder helt från användning, medan andra kan användas högst en gång i veckan.
Växtbaserade proteinprodukter som havremjölk hade i genomsnitt nio gånger mer bly än mjölkbaserade produkter och är särskilt farligt för gravida kvinnor då det direkt kan påverka fostret.
– Den känsligaste hälsoskadan av bly är att IQ sjunker hos foster som exponerats för bly. Vid något högre mängder påverkas även njurarnas funktion och blodtrycket stiger, säger Johanna Suomi, forskningsprofessor vid Livsmedelsverket, till svenska Yle.
Blyexponering bedöms ha lett till mer än 1,5 miljoner dödsfall globalt år 2021, främst på grund av påverkan på blodkärlen.
LÄS MER: Kraftig kritik mot Ica Maxi – från Handels
Finländska forskare granskar
I Finland pågår nu en studie av Livsmedelsverket och VTT som granskar drygt 70 växtbaserade produkter, inklusive alternativ till mjölk som havremjölk, yoghurt, glass och puddingar.
Forskningen tittar på tungmetaller som bly, kadmium, arsenik och nickel, samt mögelgifter och vissa bakterier.
– Växtbaserade råvaror, som spannmål och soja, kan innehålla faror som inte finns i mjölk eller åtminstone inte i samma omfattning, säger Johanna Suomi.
Resultaten väntas nästa år och ska ligga till grund för framtida EU-gemensamma gränsvärden och ökad konsumentsäkerhet.
Risker för användare
Bly är en tungmetall som finns i miljön och i mat, och WHO menar att ingen nivå är helt säker.
Blyexponering kan leda till minskad IQ hos foster, påverka njurar och höja blodtrycket.
Risken ökar om man regelbundet använder stora mängder av produkter med höga halter under flera år.
LÄS MER: Sverige hyllas internationellt – ”ligger återigen före”
Foto: P Desforges
Text: Redaktionen