10 personer döda av olaglig sprit

2021 10 08

10 personer har förlorat livet i flera olika samhällen och byar i Ryssland efter att ha förgiftats av illegal sprit.

Ytterligare en person vårdas på sjukhus med livshotande skador.

Myndigheterna vädjar

Detta uppger myndigheterna i staden Orenburg som är belägen vid Uralfloden i södra Ryssland.

– Jag vädjar till alla invånare i Orenburgregionen att undvika att köpa och dricka icke lagliga alkoholhaltiga drycker. Det kan komma att kosta er livet, säger Orenburgs guvernör Denis Pasler, uppger Radio Free Europe.

ANALYS

Spritförgiftning är relativt vanligt i Ryssland då invånare försöker spara pengar genom att komma över billig alkohol. I december 2016 avled hela 78 personer kring Irkutsk i Sibirien efter att ha druckit en slags industrisprit med hagtornsdoft som kallas Boyaryshnik. Drycken hade sålts till olika butiker där allmänheten köpte den till lågt pris men de blev snabbt svårt sjuka då industrispriten är mycket giftig. Offren var främst låginkomsttagare i åldern 35 till 50 år.

25 % av ryska män

Studier visar att kraftig alkoholkonsumtion är ett utbrett problem i Ryssland och en tidigare studie som presenterats i The Lancet avslöjade att 25 % av ryska män dog innan de fyllde 55 år och den främsta dödsorsaken var alkoholism. Motsvarande siffra i Storbritannien var 7 %.

Ett annat land med stora problem med illegal alkohol är Indien där 5 miljarder liter alkohol dricks varje år varav 40 % är illegal enligt International Spirits and Wine Association of India. Ofta blandar de kriminella sprittillverkarna i ämnen i spriten som kan leda till blindhet och leverskador uppger RTE.

Foto: T. Masat

[yop_poll id="744"]