Simulerar fullskalig attack – drastisk eskalering

2024 05 23

Spänningarna i Asien höjs kraftigt under torsdagen.

Tidigt på morgonen svensk tid har Kina inlett en två dagar lång “straffövning” runt om Taiwan som ett svar på vad man kallar för “separatistiska handlingar”.

Kina övar på att “omringa” önationen med fartyg, flygplan och missilangrepp, på liknande sätt som man gjorde i augusti efter att USA:s dåvarande talman Nancy Pelosi besökte landet.

Nu eskalerar man dock övningen kraftigt, rapporterar BBC.

– Den här gången säger analytiker att Kina går ett steg längre och simulerar en fullskalig attack på ön, uppger kanalens korrespondent Rupert Wingfield-Hayes.

Uppgifter: första i lång serie

Det finns fler skillnader jämfört med övningarna 2022, som snarare handlade om en ekonomisk blockad.

Förutom att man för första gången tränar på en fullskalig attack har simuleringen inletts helt oanmält. För två år sedan varnade Kina innan man började.

Dessutom kallar man övningen för “2024 A”, vilket enligt analytiker tyder på att det är den första aktionen i en längre serie.

"Farlig bråkmakare"

Kinas militärövning inleds enbart tre dagar efter att Taiwans nyinstallerade president William Lai kallats som en “farlig bråkmakare” av Peking.

– Sluta hota Taiwan, var Lais budskap till Kina i samband med invigningen.

Han uppmanade samtidigt Peking att ersätta konfrontation med dialog och acceptera Taiwans demokrati.

Fördömer övningarna

Den kinesiska regimen svarade omedelbart.

– Taiwans självständighet är en återvändsgränd. Oavsett förevändning eller fana under vilken det eftersträvas, är strävan efter Taiwans självständighet dömd att misslyckas, sade Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, i ett uttalande i måndags.

Dagens övningar har fördömts av den taiwanesiska regeringen.

– Denna militära övning misslyckas inte bara med att bidra till fred och stabilitet i Taiwansundet utan lyfter också fram den kinesiska militärens aggressiva militäriska mentalitet, framhåller Taiwans försvarsdepartement i en kommentar.

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen


Skatteverket ska skicka ut 500 000 brev – “svara snabbt”

2024 06 11

Från och med idag implementerar Skatteverket en ny förändring.

Omkring 1,5 miljoner flyttanmälningar registreras hos Skatteverket varje år.

Men det har också vid vissa tillfällen blivit ett problem att folk skriver sig på någon annans adress. Det ska nu Skatteverket få bukt med genom att börja skicka ut brev till den som redan är folkbokförd på en adress ifall en annan person anmäler flytt till samma bostad.

– Det här är efterfrågat och kan förebygga fel, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket, i en kommentar.

500 000 brev

Av de drygt 1,5 miljoner flyttanmälningar som görs uppskattar Skatteverket att man kommer att skicka ut brev vid ungefär en tredjedel av dessa.

Och den som får brevet ska svara snabbt.

Tre arbetsdagar har man på sig. 

– Vi vill gärna uppmana den som får brevet från oss att svara på det så snabbt som möjligt. Vi vill även uppmana den som flyttar att alltid vara ute i god tid med sin flyttanmälan, säger Cajsa Toresten.

Digitalt och på papper

Brevet om att någon anmält flytt kommer att skickas digitalt till den som har digital brevlåda.

– Skatteverket önskar snabb återkoppling, understryker myndigheten.

Har man inte det skickas istället brevet i pappersform med den vanliga posten. Vid det senare scenariot har man sex arbetsdagar på sig att svara istället för tre, eftersom pappersposten tar längre tid.

Det här gäller

Meddelandet kommer att skickas till en person i hushållet.

– Till den som bott längst på adressen, förtydligar Skatteverket.

Har de boende flyttat in samtidigt skickas brevet till den äldsta personen. Om det är flera personer som flyttar in kommer ett brev för varje person.

Det finns även exempel på situationer när inget brev skickas ut. Det gäller till exempel personer under 16 år eller om man har skyddade personuppgifter. Om den som hittills bott i bostaden själv har anmält flytt kommer inte heller något brev skickas.

Har utnyttjats av kriminella

Förändringen kommer efter att det tidigare bland annat uppmärksammats att kriminella skriver sig på andra personers adresser utan tillåtelse.

Exempelvis skrev sig en brottsmisstänkt person på en bostad som tillhörde ett äldre par i höstas.

När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, sade Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, till SVT vid tillfället.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


SAS-plan har träffats av blixten

2024 06 11

Ett SAS-plan som var på väg från Köpenhamn till Amsterdam har träffats av blixten.

Under resans gång träffades flygplanet av blixten, inte bara en, utan två gånger.

SAS bekräftar blixtnedslagen i en kommentar till danska BT.

– Det är sant att SK1549 träffades av blixten två gånger på vägen från Köpenhamn till Amsterdam. Planet landade i Amsterdam i tid och utan problem, uppger flygbolaget.

”Enorm smäll”

Den danska läkaren Imran Rashid var en av flera passagerare som befann sig ombord när blixten slog ner i flygplanet.

I ett inlägg på sociala medier berättar han om den dramatiska upplevelsen.

–  I dag satt jag på planet med min brorson Adam, på väg till Amsterdam för att föreläsa. Mitt i ett samtal om alla spännande planer som låg framför oss såg vi plötsligt en ljusblixt och sedan hörde vi en enorm smäll, skriver han och fortsätter:

– Lite senare hände det igen vid vänster flygmotor, och jag blev riktigt rädd. Piloten sa strax efter att allt var under kontroll, men att vi blivit träffade av blixten.

En stund senare landade SAS-planet i Amsterdam. Samtliga passagerare är oskadda.

Imran Rashid är skakad efter upplevelsen.

– Vi kom dit säkert, men jag känner mig skakad och skör inombords. Vi är helt enkelt för upptagna med att planera för allt vi en dag ska uppnå, så att vi helt glömmer bort att vara tacksamma för det vi redan har, framhåller läkaren och tillägger:

– Stanna upp och uppskatta allt som är bra i ditt liv. Inget vet hur länge vi har kvar det.

Blixten sällan farlig

Blixtnedslag i flygplan leder sällan till allvarliga konsekvenser.

Ett flygplan fungerar på samma sätt som en bil när det gäller åsknedslag. Skrovet, som är gjort av metall, leder blixten på utsidan så att de som sitter inuti inte skadas.

– Jag förstår att det är traumatiskt för dem ombord. Men flygplan är konstruerade för att klara blixtnedslag. Väldigt få nedslag leder till skador.

Det framhöll Stefan Christensen, utredningschef för civil luftfart på Statens Haverikommission, till SVT Nyheter efter att ett passagerarplan med 400 personer blivit träffat av blixten och tvingats vända på vägen till Turkiet.

Foto: B. Morgan resp SAS Group

Text: Redaktionen