Jätteaffär i fara: Dåliga nyheter för Willyskoncernen

2024 06 20

I början av förra veckan meddelade Axfood att man förvärvar butikskedjan City Gross.

Axfood, som bland annat äger Hemköp och Willys, ska öka ägandet i City Gross från nuvarande 9,9 procent till en ägarandel om 100 procent.

Prislappen beräknas landa på 2 miljarder kronor.

– Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls och välkomnar alla City Gross medarbetare till Axfoodfamiljen. Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften, framöll Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood, efter beskedet.

Nu riskerar dock affären att gå i stöpet.

Det menar en av Europas främsta experter på konkurrensrätt, Ali Nikpay.

”Kan bli tufft”

Nikpay, som i dag är global chef för konkurrensrätt på advokatfirman Gibson, Dunn och Crutcher, drar paralleller till ett fall i Storbritannien 2018. Då stoppades landets största livsmedelskedja Sainsburys uppköp av matkedjan Asda. Den brittiska konkurrensmyndigheten satte stopp för affären.

Ali Nikpay tror att Axfoods uppköp av City Gross riskerar att gå samma öde till mötes. Experten pekar på att affären måste godkännas av både Konkurrensverket och EU-kommissionen.

– Sverige har en liten ekonomi och har sannolikt en mindre konkurrensutsatt marknad, så det kan vara ännu svårare, säger Nikpay till Affärsvärlden.

Experten hänvisar till att vid köp av marknadsandelar som överstiger 20 procent görs ”grundliga ekonomiska analyser” för att säkerställa att affären inte kommer leda till högre priser. 

– Min gissning är att det kan bli tufft, säger Ali Nikpay till Affärsvärlden.

Axfood slår tillbaka

Axfood har slagit tillbaka mot kritiken av uppköpet av City Gross. Kritiker menar att affären riskerar att minska konkurrensen på den svenska matmarknaden, vilket i sin tur kommer pressa upp priserna. 

Axfoods vd Klas Balkow menar att uppköpet  kommer få motsatt effekt.

– Tvärtom, vi stärker konkurrensen i stormarknadssegmentet. Här finns tre aktörer, två har näta 90 procent och City Gross har 10, eller 12 procent. Vi behöver stärka positionen för City Gross och ta tillbaka lönsamheten. Det kommer öka konkurrensen i segmentet, säger han till SvD. 

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen