Är efterlyst i hela världen – på väg att gripas av Ryssland

2024 05 02

Ryssland är på jakt efter den ökända krigsherren och terroristen Joseph Kony.

Den ugandiska militanten grundade 1987 den väpnade militärgruppen Herrens motståndsarmé, LRA. Organisationen anklagas bland annat för att systematiskt ha tvångsrekryterat barnsoldater och begått omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

År 2011 gav USA order till Pentagon om att fånga ledaren Joseph Kony död eller levande och specialutbildad militär har letat efter honom över hela Afrika.

Nu är han nära att gripas av Ryssland via legosoldater från Wagnergruppen, uppger flera oberoende källor till den amerikanska tidningen Rolling Stone.

Kan vara nära

Tidningens uppgiftslämnare beskriver ett blodigt försök som nästan ledde till att ryska Wagnersoldater kunde tillfångata Kony tidigare i april.

Ett inlägg på sociala medier kopplat till Wagner bekräftar också att gruppen tycks vara intresserad av krigsherren.

– Det pekar på en jakt i den afrikanska bushen, säger en amerikansk källa med insyn i USA:s jakt på Kony, till Rolling Stone.

– Den amerikanska militären kom inom 72 timmar från Kony. Wagner kan vara ännu närmare.

Obama gav order

Det var USA:s tidigare president Barack Obama som 2011 gav order om att skicka in specialstyrkor i Uganda i jakt på den fruktade militärledaren.

Uppdraget var solklart: döda eller fånga Joseph Kony.

– Det var ett unikt uppdrag i den meningen att det, för en soldat som varit i armén i några år, var ett av de tydligt definierade, kortfattade uppdrag jag varit inblandad i, säger överstelöjtnant Matt Maybour som var befälhavare för en av styrkorna.

USA kan tvingas betala Putin

Operationen kostade 780 miljoner dollar och var spridd över fem länder i centrala Afrika.

USA erbjöd även upp till fem miljoner dollar i belöning till den som kunde bistå med information som ledde till Konys tillfångatagande.

En summa som nu USA skulle kunna behöva betala till Ryssland och Vladimir Putin, även om det på grund av juridiken vore osannolikt.

– Hur ironiskt skulle det vara om USA måste betala Wagner fem miljoner dollar i prispengar för att ha fångat Kony? säger en före detta militärofficer bekant med den amerikanska Kony-operationen.

"Kony 2012"

Herrens motståndsarmé, LRA, har flera gånger gjort uppror mot Ugandas regering och är klassad som en terroristgrupp av bland annat FN:s fredsbevarande styrkor och EU.

Dess ledare Joseph Kony hävdar att han är ett andemedium och talesperson för gud.

Kony fick massiv medial uppmärksamhet för tolv år sedan då dokumentärfilmen Kony 2012, producerad av gruppen Invisible Children, spreds som en löpeld på nätet.

År 2017 avslutade USA jakten på krigsherren och Uganda gav besked om att LRA hade neutraliserats.

Joseph Kony har varit efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen, ICC, sedan 2005 och är misstänkt för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 16

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


Oväntat hälsolarm i Turkiet – turister panikslagna

2024 05 15

En hälsovarning har utfärdats på en populär turistort i Turkiet. 

Marmaris i södra Turkiet är ett av svenskarnas favoritresmål när sommarsemestern ska bokas.

Platsen var dock i veckan föremål för ett plötsligt hälsolarm efter att en samling brittiska turister orsakade “panik” bland strandbesökare på den Egeiska kusten, rapporterar Daily Mail.

Turisterna hade nämligen vadat ut i havet vid en folkrik strand och börjat sprida askan av en död släkting i vattnet.

– Hälsomyndigheterna inledde en hastig undersökning och tog vattenprover efter reaktioner från den oroliga lokalbefolkningen efter måndagens ceremoni, uppger den brittiska tidningen.

Utredningen har skyndats på efter att man även varnat för att askan i skulle kunna äventyra hälsan bland andra som badar i samma vatten.

Inte lagligt

Turistgruppen från de brittiska öarna hade med avsikt rest till den aktuella platsen, som går under namnet Uzunyalistranden.

Enligt de anhöriga var det en särskild plats för den avlidna familjemedlemmen.

Men kremering är inte lagligt i Turkiet och det finns dessutom restriktioner för att begränsa införsel av aska till landet.

De som har försökt gå den lagliga vägen har ofta stött på stort byråkratiskt motstånd.

– Det tog mig nästan två år att få tillstånd från den brittiska flygplatsen, flygbolaget, den turkiska flygplatsen, den turkiska regeringen, turkiska lokala tjänstemän, de viktigaste moskérepresentanterna, den turkiska polisen och de lokala hamnmyndighetenra, framhåller en annan britt som ville sprida sin frus aska i Turkiet.

Kremerades av misstag

Det turkiska svenskparadiset beskrivs av resebyråer som “Turkiet när det visar sig från sin allra vackraste sida”.

Marmaris lockar årligen mängder av besökare, såväl inhemsk som internationell, med sköna bad längs vackra grovkorniga sandstränder, en charmig marina och en trevlig stad med ett tilltalande folkliv, skriver exempelvis Solresor.

Bakgrunden till att kremering inte är tillåtet i landet hittas i islamisk lag. Det blev exempelvis väldigt känsligt när en turkisk man av misstag kremerades på ett sjukhus i tyska Hannover 2022.

Foto: S. Dincer

Text: Redaktionen